Logo ZOOV
Icoon account Icoon sluiten Mijn ZOOV
Icoon vergrootglas Icoon sluiten Zoeken

Samenspel van kind, chauffeur en ouder

Liene-Fleur gaat met ZOOV School naar het Voortgezet Speciaal Onderwijs

Dit schooljaar gaat Liene-Fleur voor het eerst met ZOOV School naar het Bariet in Lichtenvoorde. Dit is een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs.

We spreken met Liene-Fleur, haar ouders en de chauffeur van ZOOV School, Hans Jansen. 

Het ritme van de dag
Eerst een een vraag voor Liene-Fleur. Hoe ziet een schooldag er voor jou uit?
Ze antwoordt: “Door de week gaat mijn wekker om 7.00 uur. Ik sta op, kleed me aan, ga me wassen, eet mijn ontbijt en poets mijn tanden. Daarna trek ik mijn jas aan en wacht ik op de taxi van ZOOV.  Alle kinderen zitten dan al in de bus, ik ben de laatste die meegaat.” Moeder Nancy vertelt: ”Meestal zijn het vijf tot zes kinderen in de bus. De kinderen mogen van chauffeur Hans zelf de gordel dicht maken, natuurlijk let hij op dat dit goed gebeurt. Hans houdt met iedereen rekening in de bus. Er zijn rustige en drukke kinderen in de bus, iedereen heeft zijn eigen plekje. Het valt me ook op dat Hans rustig is en veel geduld heeft met de kinderen. Voor kinderen zoals Liene-Fleur is dit heel fijn.”

Liene-Fleur, wat doen jullie onderweg in de bus?
“Meestal klets ik met de anderen en luisteren wij naar muziek. Het is een korte rit en ik ben snel op school,” vertelt het meisje.

Wat doe je als school is afgelopen?
Intussen is chauffeur Hans ook aangeschoven, hij heeft de vraag gehoord en hij antwoordt: “Als de school uit gaat, zoekt Liene-Fleur mij al op als ze op het schoolplein komt. Ze vindt het fijn om als eerste in de bus te zitten.”

Liene-Fleur, wat doe je het liefst als je weer thuis bent van school?
“Het liefst ga ik schommelen in de tuin, spelen met kat Tornado en knuffelen met één van de kippen. Elke dag om 17.00 uur mag ik een uurtje gamen. Het liefst speel ik de Olympische Winterspelen op de WII. Vooral kunstrijden vind ik leuk om te doen. Op zaterdag rijd ik paard bij stal Deb, op mijn lievelingspony Kylian.” 

Liene-Fleur geeft aan dat ze wil buitenspelen. Een mooi moment om met vader, moeder en Hans verder te praten over hun ervaringen met ZOOV School. Goed contact tussen ouders en chauffeur belangrijk De vader van Liene-Fleur is druk bezig in de tuin als wij aan komen rijden. Liene-Fleur staat te wachten bij de achterdeur en laat ons naar binnen. Wij nemen plaats in de gezellige woonkeuken. Moeder Nancy, vader Jelle Henk en Liene-Fleurs broertje Merijn zijn er ook. Haar jongste broertje Wessel is vanmiddag niet aanwezig.

Hoe is jullie ervaring met ZOOV School?
“Onze dochter gaat dit jaar voor het eerst mee met ZOOV School. Voorheen brachten wij haar zelf met de auto naar de speciale basisschool, Nieuw Hessen in Aalten”, vertelt moeder Nancy. De ouders kijken elkaar even aan, dan vult Jelle Henk haar aan: “Volgens mij ging het alleen de allereerste keer fout, toen was de bus veel te laat. Maar dat was ook de enige keer.” Nancy: “Wij hebben goed contact met Hans en wij zien dat Liene-Fleur het fijn vindt met hem als vaste chauffeur.” Hans: “ “Liene-Fleur zoekt altijd een veilig plekje in de bus en via de binnenspiegel houden wij elkaar in de gaten, de interactie is heel leuk.”
Hebben jullie verder nog contact met ZOOV School?
Moeder antwoordt: “Wij hebben Liene-Fleur één of twee keer afgemeld. Ook hebben wij een keer één sms gehad omdat de bus wat later was.”

Voor Hans ook nog een vraag. Hoe lang doe je dit werk al?
“Vorig jaar april ben ik erin gerold, een oud-collega vroeg me om hulp. Ik heb al veel ervaring met het rijden in een bus. Sinds 2012 reed ik als kleine zelfstandige”, vertelt hij.

Hoe bevalt dit werk?
Hans’ ogen gaan stralen als hij zegt: “Ik vind dit fantastisch mooi werk, ik doe ’t vooral voor de kinderen. Zoveel verschillende individuen in één bus en ik probeer ervoor te zorgen dat het gezellig blijft. Je krijgt er veel voor terug. Dit vak kun je niet leren uit een boekje. Dit moet je ervaren.”

Opeens gaat de deur open. Liene-Fleur vraagt of wij naar buiten komen. Ze wil ons graag haar schommel en de kippen laten zien. Het interview is klaar. Wij drinken de thee op en gaan met haar naar buiten.