Logo ZOOV
Icoon account Icoon sluiten Mijn ZOOV
Icoon vergrootglas Icoon sluiten Zoeken

Ik heb er een heel stuk vrijheid bij gekregen

Jolanda Stemerdink

“Gisteren kon ik met mijn kleine scootmobiel het Kruidvat in”, vertelt Jolanda Stemerdink. Als ze met ZOOV reist om haar boodschappen te doen, neemt ze het liefst haar scootmobiel mee. Toch was dit voor haar lange tijd niet mogelijk. Ze kan namelijk via de gewone ingang moeilijk in de taxi komen. Nu is dat probleem opgelost. Sinds kort is in iedere rolstoelbus een rolstoel aanwezig. 

 “Al vanaf het begin was het mij een doorn in het oog dat mensen in een elektrische rolstoel wel gewoon op de rolstoellift mogen blijven en ik in mijn scootmobiel niet.” Jolanda Stemerdink maakt al een jaar of vier gebruik van het regiotaxivervoer. Eerst via Regiotaxi Gelderland, tegenwoordig via ZOOV Op Maat. “Sinds ik zelf geen auto meer rijd, reis ik met ZOOV”, vertelt ze vanuit haar woonkamer in het Woold, een buurtschap bij Winterswijk. Om haar woning laten de bomen de laatste herfstkleuren zien. “Het is prachtig hier. Maar als je buitenaf woont en je rijdt zelf geen auto, dan is ZOOV echt een uitkomst”, vervolgt ze. “In de zomer pak ik vrijwel altijd mijn grote scootmobiel. Ik kan daarmee prima naar het centrum van Winterswijk voor de boodschappen. Maar nu het kouder wordt, ben ik maar wat blij met ZOOV.”

Heel handig
Hoewel ZOOV voor Jolanda Stemerdink een uitkomst is, had ze toch ook last van de nadelen. Want in haar scootmobiel kon ze eigenlijk niet mee met ZOOV. “Je mag als reiziger niet in je scootmobiel blijven zitten als deze de taxi in gaat. Je moet afstappen en via de gewone ingang de taxibus in. Maar daar zit voor mij het probleem en ik weet zeker voor heel veel andere mensen ook. Veel handiger is dan om op de scootmobiel te blijven en via de lift de taxi in te gaan. Maar dat mag dus volgens de regels niet.” 

Zeker in de beginjaren deed ze regelmatig haar beklag, ook bij ZOOV. “Natuurlijk begrepen ze me, maar een oplossing was er niet. 

De proef van ZOOV waarbij in iedere rolstoelbus een eenvoudige rolstoel is geplaatst, is voor Jolanda Stemerdink dan ook meer dan welkom. “Gisteren heb ik mijn kleine, erg handige scootmobiel meegenomen. Met die scootmobiel kan ik zonder problemen de winkels in; dat lukt met die grote niet altijd. Met hulp van de erg aardige en behulpzame chauffeur kon ik nu vanuit mijn scootmobiel overstappen in de rolstoel van de ZOOV-taxi. Via de lift kon ik daarna naar binnen. Voor mij is deze oplossing echt heel handig. Dus tot zover vind ik de proef met de rolstoelen super.”

Stukje vrijheid
“ZOOV is voor mij heel duidelijk het stukje vrijheid dat je af en toe wilt hebben. Met de rolstoel in de taxi heb ik die vrijheid weer.
Ik weet zeker dat ik ZOOV nu gemakkelijker ga gebruiken. Bijvoorbeeld om een keertje alleen te gaan winkelen of voor een bezoekje aan vrienden en kennissen in Groenlo. Ik hoef dan niet telkens iemand te vragen om met mij mee te gaan.”

Wat als ZOOV er niet (meer) zou zijn? Daarop is het antwoord van Jolanda Stemerdink resoluut: “Dan wordt mijn wereldje wel heel klein.”

Terug naar alle interviews