Logo ZOOV
Icoon account Icoon sluiten Mijn ZOOV
Icoon vergrootglas Icoon sluiten Zoeken

Iedereen heeft recht op veilig vervoer

Iedereen die met ZOOV reist, heeft recht op veilig vervoer. Dit geldt ook voor reizigers die in een rolstoel zitten. De regels en afspraken rondom het vervoer van rolstoelen in taxi zijn vastgelegd in de Code Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden (Code VVR). Deze Code geldt ook bij ZOOV. Correct Monnereau is één van de vervoerders van ZOOV. Wij hebben Wim Heerbaart van Correct Monnereau een aantal vragen gesteld over het veilig vervoeren van reizigers in een rolstoel.

“Je wilt niet dat de rolstoel door de bus vliegt”

Wat verstaat u onder veilig vervoer van reizigers in een rolstoel?
“Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Je wilt mensen in een rolstoel veilig van A naar B vervoeren. Om dit te kunnen, moeten de rolstoelvervoersystemen in de taxibus goed werken. En de rolstoel zelf moet je stevig vast kunnen zetten. Onze bussen die rolstoelen vervoeren, zijn dan ook volledig uitgerust met een veilig vastzetsysteem. Dit betekent dat een rolstoel altijd vast in het voertuig staat.”

En waaraan moeten de rolstoelen precies voldoen?
“De eisen die voor het vastzetsysteem in de taxi gelden, gelden in feite ook voor een rolstoel. De rolstoel moet robuust en stevig genoeg zijn. Het frame moet zo stevig zijn, dat het niet buigt als   het wordt vastgezet. De rolstoel moet dan ook voldoen aan een ISO-norm. Want als de chauffeureen noodstop moet maken, wil je niet dat de rolstoel door de bus vliegt. Een rolstoel die je alleen maar met de voorwielen vast kunt zetten, kan zelfs met zachtjes remmen voorover slaan. Dat wil je niet.”

Wie is verantwoordelijk als er iets mis gaat?
“Volgens de wetgeving is dan zowel het taxibedrijf als de chauffeur verantwoordelijk. Het is zo dat als een rolstoel niet voldoet, dus geen keurmerk heeft, de chauffeur strafbaar is als hij de reiziger meeneemt. De richtlijn gaat zelfs zover dat de reiziger in de rolstoel niet mee kan, als de chauffeur de rolstoel niet goed kan vastzetten. Ook al heeft de rolstoel een sticker met haaksymbool.”

Wat doen jullie als vervoerbedrijf?
“Al onze chauffeurs krijgen cursussen en reguliere instructies voor het vastzetten van een rolstoel in de taxi. En als we een nieuwe rolstoelbus krijgen van een andere leverancier, dan krijgen de chauffeurs opnieuw instructies voor de nieuwe bus. Soms gaat het vastzetten bij een nieuwe bus net iets anders.”

Voldoen veel rolstoelen al aan de eisen?
“Eigenlijk komen wij in de praktijk bijna alleen maar rolstoelen tegen die voldoen.”