Met ZOOV naar de Zomerschool

Met ZOOV naar de Zomerschool

In de zomervakantie naar school. Zo’n 60 kinderen met een verblijfstatus in de gemeente Oude IJsselstreek doen het graag. ZOOV brengt een deel van hen 3 dagen per week naar de DRU. “De Zomerschool is erg leuk”, vertelt Binda (14) uit Varsseveld als ze uit de ZOOV-taxi stapt. Ze komt uit Syrië. “Gisteren woonden we een jaar in Nederland. Ja, dat hebben we gevierd. Het is in Nederland nu leuker dan in Syrië.”

Enthousiaste kinderen
Normaal gesproken gaat ze naar het Metzo College in Doetinchem. Maar deze Zomervakantie naar de Zomerschool. Al voor het 3e jaar organiseert de gemeente Oude IJsselstreek de zomerlessen in de DRU. Suna Kavak en Bert Kissing van de gemeente nemen iedere dag een kijkje. “Ook om hand- en spandiensten te verlenen. Maar het is vooral erg mooi om het enthousiasme van de kinderen te zien. Het is dan wel vakantie, ze komen toch allemaal graag.”

Taallessen
Bij de Zomerschool gaat het vooral om het bijhouden van de Nederlandse taal. Suna: “In de vakantietijd vallen de meeste kinderen terug op de taal die thuis wordt gesproken. We horen van de scholen terug dat de zomerlessen echt effect hebben. Iedere lesdag begint ook met taalles.” Bert: “De Zomerschool is ook gewoon leuk. Vorige week gingen de kinderen op bezoek bij een verzorgingshuis. Ze deden spelletjes met de bewoners. We proberen dus ook leuke activiteiten aan te bieden.” Suna vult aan: “Want andere doelen zijn het leggen van sociale contacten en het leren kennen van het gebied waar ze wonen. Plus het helpt de kinderen zelfverzekerder te maken.”

Gezellig onderweg
Ondertussen maakt Binda zich op voor haar eerste lessen. “Vandaag hebben we een waterdag. Lekker buiten! Ja, en daarna staat de taxi weer klaar. Onderweg is het gezellig. Maar ik luister ook wel muziek.” Sinds dit jaar rijdt ZOOV School voor de Zomerschool. Een kleine 30 leerlingen worden tot aan het einde van de zomervakantie 3 ochtenden in de week thuis opgehaald en weer thuisgebracht.