Logo ZOOV
Icoon account Icoon sluiten Mijn ZOOV
Icoon vergrootglas Icoon sluiten Zoeken
Menu
Icoon contrast Icoon lettergrootte Icoon dislectie
Contrast

Gebruik de schuif hieronder om contrast aan/uit te zetten

Lettergrootte

Pas hieronder de lettergrootte aan

Dyslexie

Gebruik de schuif hieronder om hoog het lettertype voor mensen met dyslexie aan/uit te zetten

Update 2 juni: Actuele informatie over het coronavirus

Voor de meest actuele informatie over het coronavirus verwijzen wij u naar onze Nieuws pagina

Met ZOOV naar de Zomerschool

In de zomervakantie naar school. Zo’n zestig kinderen met een verblijfstatus in de gemeente Oude IJsselstreek doen het graag. ZOOV brengt ook komende vakantieweken een deel van hen drie dagen per week naar de DRU.

Enthousiaste kinderen
Binda komt uit Syrië. Normaal gesproken gaat ze naar het Mezzo College in Doetinchem. Afgelopen zomervakantie bezocht ze ook de Zomerschool. Al drie jaar organiseert de gemeente Oude IJsselstreek zomerlessen in de DRU. Suna Kavak en Bert Kissing van de gemeente vertellen er enthousiast over: “Het leukste is het enthousiasme van de kinderen. Het is vakantie, maar ze komen toch allemaal graag.” 

Taallessen
Bij de Zomerschool gaat het vooral om het bijhouden van de Nederlandse taal. Suna: “In de vakantietijd vallen de meeste kinderen terug op de taal die thuis wordt gesproken. Dan is de kans groot dat hun Nederlands achteruit gaat. 

We horen van de scholen terug dat de zomerlessen echt effect hebben.” De lesdagen beginnen meestal met taallessen. De leerlingen lezen en krijgen allerlei opdrachten. 

Kissing: “Vergeet niet dat er ook kinderen zijn die al tien jaar niet naar school zijn geweest. Maar los daarvan….de Zomerschool is ook gewoon leuk. Afgelopen jaar zijn de kinderen bijvoorbeeld op bezoek geweest bij een verzorgingshuis. Daar hebben ze spelletjes gedaan met de bewoners. Dat vonden zowel de kinderen als de bejaarden hartstikke leuk.” 

Suna vult aan: “Andere doelen zijn het leggen van sociale contacten en het leren kennen van het gebied waar ze wonen. En de Zomerschool helpt de kinderen zelfverzekerder te maken.”

Vier jaar geleden ontstond het idee van de Zomerschool spontaan. “Iedereen was meteen enthousiast. Het hele regelwerk ging ontzettend snel. We haalden de partners erbij en vonden leerkrachten die het leuk vonden om in de zomervakantie deze kinderen les te geven”, vertelt Kavak. Kissing: “We dachten dat de animo in de loop der jaren minder zou worden, maar het tegendeel is waar. Sommige kinderen komen zelfs al voor het tweede of derde jaar. Ook andere gemeenten nemen het concept over.” Lachend: “We krijgen concurrentie, afgelopen jaar was het veel lastiger om genoeg leerkrachten te vinden.” Dit probleem lost de gemeente op door nu ook met onderwijsassistenten te werken. “Dat gaat erg goed, iedereen is enthousiast.”

Gezellig onderweg
Sinds afgelopen jaar verzorgt ZOOV School het vervoer van de leerlingen naar de Zomerschool. “In het tweede jaar kregen we een gezin met een kind met een ernstige handicap. Toen beseften we dat er vast meerdere kinderen zijn die lastig op eigen gelegenheid naar de Zomerschool kunnen. In dat jaar regelden we zelf het vervoer. We hadden een taxi gehuurd, reden zelf en hadden een aantal vrijwilligers. Afgelopen jaar bleken er ook kinderen uit andere dorpen vervoer naar de Zomerschool te willen. Zo kwamen we in contact met ZOOV. 

In de zomervakantie rijden de taxi’s natuurlijk niet voor het leerlingenvervoer. Maar er bleken toch genoeg chauffeurs te zijn, dus we konden een mooie combinatie maken.” Ook dit jaar vindt de Zomerschool weer plaats een nieuwe groep leerkrachten heeft ook dit jaar een supermooi aanbod voor de kinderen! Dit jaar kunnen kinderen tijdens de zomerschoolvakantie elke dinsdag, woensdag en donderdagochtend deelnemen aan de zomerschool. De zomerschool start op 23 juli en eindigt op 29 augustus”, laat Suna weten. 

Facebook logo Twitter logo